Una dintre preocupările importante ale părinților, privind siguranța copiilor ar trebui să fie faptul cum se comportă aceștia în stradă. Părinții trebuie să fie conștienți că odată cu creșterea în vârstă a copiilor, conceptul de siguranță a acestora în spațiul rutier își schimbă parametrii.
Dacă pentru preșcolari este util să-i învățăm noțiunile elementare cum ar fi culoarea semaforului sau rolul trecerii de pietoni, odată cu vârsta situațiile cu care trebuie familiarizați copiii sunt cele care privesc mersul corect pe stradă, în special de acasă spre școală și înapoi.
De asemenea, este necesar să se discute despre plimbările cu bicicleta, rolele, trotinetele electrice și nu în ultimul rând despre regulile de călătorie în mijloacele de transport comun.
Motivul pentru care se pune din ce în ce mai mult accent pe educația rutieră a copiilor este că aceștia sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic. Copiii reacționează adesea impulsiv și într-un mod greu de prevăzut pentru șoferi. Mai mult, ei au dificultăți în estimarea corectă a distanțelor sau în găsirea unor soluții rapide în situațiile de risc.
Copiii de cele mai multe ori au tendința să copieze comportamentul părinților, de aceea:
Îi explicați copilului d-voastră semnele de circulație: marcajul pentru trecerea de pietoni și faptul că la culoarea roșie a semaforului se stă, iar la cea verde se pornește;
Discutați despre reguli de bază: stop, asigură-te din ambele părți și abia apoi traversează. De asemenea, explicați copilului că nu se traversează niciodată în fugă;
Nu traversați niciodată pe roșu sau prin zone nepermise, în special atunci când sunteți însoțiți de un copil;
Discutați despre siguranța pe bicicletă: casca trebuie mereu purtată, iar la drum nu se pornește niciodată dacă bicicleta are probleme – e stricată frâna sau luminile sunt nefuncționale;
Permiteți copilului să coboare din mașină doar pe partea trotuarului, învățându-l să aleagă ușa din partea dreaptă a mașinii, iar dacă nu este posibil asigurați-vă mereu că nu vine nici o mașină înainte de a deschide portiera;
Îndemnați copiii să poarte elemente reflectorizante, acestea vor ajuta conducătorii auto să îi observe.
Nu uitați că pe măsură ce copilul d-voastră crește se schimbă și pericolele la care acesta este expus în trafic. Dacă atunci când este mic alergatul după minge pe carosabil este problema, în perioada pre-adolescentină trebuie deja să discutați cu el despre traversatul străzii cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi.
Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău îndeamnă părinții, profesorii, bunicii și alți maturi care au în grija lor copii să transforme discuțiile despre traficul rutier în practici cotidiene, pentru a se asigura că cei mici sunt mereu protejați.
Mai multe detalii în materialul video – https://www.facebook.com/dgetschisinau/videos/773550670866345